Befri Gudenåen

Jeg trådte ind i bestyrelsen i Foreningen til nedlæggelse af Tange sø d. 27.3.17. Foreningen burde egentlige hedde “Befri Gudenåen”, for det er dét, der er tale om. At få den oprindelige å frem fra bunden af Tange sø. Den væsentligste og største af alle opstemninger i Gudenåen, i Danmark.

“At følelsen af tilhør, af resonans og af korrelation er det afgørende vigtige, når vi skal forstå, at vi må lære at leve i pagt med naturen i stedet for i foragt for naturen. At vi må betragte den som et mål i sig selv, ikke et middel for os. At naturen er som et menneske og at mennesker er som naturen, uudgrundelige myriader af skønhed, som skal behandles med kærlighed og i respekt for deres autonomi.” Tor Nørretranders, Se frem, 2017, Gads forlag

Søren Ryge lavede i 1995 en udsendelse, som findes her. Siden da er den invasive vandremusling kommet til. Det betyder bare, at algesuppen er væk. Og erstattet af en voldsom grødevækst, der forårsager oversvømmelser af landarealer. Et problem en fjernelse af Tange sø vil løse eller i hvert reducere betydeligt. Så Søren Ryges film er stadig hamrende aktuel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *